Legenda Ghiocelului

2200 Vizualizari

100% 1 Rates
2200 Vizualizari
11 ani în urmă
100%

Vizualizari:2200

Adăugat acum: 11 ani în urmă

Citește și vizionează cea mai frumoasa Legendă a ghiocelului . Adaugăm zilnic rezumat și legendă pentru voi .

A fost odată o Rază de Soare. Era chiar fata cea mai mică şi răsfăţata a astrului luminos. Şi tocmai pentru că era cea mai mică şi mai răsfăţată, tatăl ei o lasa să zburde pe unde îi dorea inima. Şi iată că într-o bună zi, Rază de soare a hotărât să se plimbe într-o grădină. Acolo era Raiul pe pământ, nu altceva: flori care mai de care mai colorate şi mai parfumate se unduiau sub adierea blândă a vânticelului cald de primăvară!

– Ce-ar fi să aleg eu o floare frumoasă pe care să mi-o prind în păr? A spus raza de soare. Şi, repezita cum era, s-a năpustit asupra grădinii, a cules o floare şi s-a înălţat din nou în văzduh. Toate florile din grădina au privit mirate către cer şi au început să murmure:

– Aţi văzut-o? Era frumoasă? Avea rochie de aur? Ce floare o fi ales prinţesa?

– Cu siguranţă că a cules un trandafir, a spus un trandafir mare, catifelat şi roşu, pe care boabele de rouă străluceau ca diamantele în soare.

– Ba eu cred că a fost una dintre noi, a murmurat o lalea galbenă, iar suratele ei dădeau din capete încântate.

– Nici vorbă de aşa ceva! le-a retezat-o un crin mândru. A fost unul dintre fraţi mei. Nu vedeţi ce frumoşi şi parfumaţi suntem?

Până şi o violetă mică, dar într-adevăr splendidă, a susţinut că Rază de Soare culesese o violetă, şi nu altceva.

Numai într-un colţ cineva plângea. Era un ghiocel mic şi firav, a cărui codiţă fusese ruptă de trena rochiei de aur a prinţesei.

Cum Rază de Soare nu era departe, l-a auzit şi i-a părut tare rău. Şi a rostogolit pe obrajii ei de aur o lacrimă ca o perlă, care a căzut pe codiţa cea ruptă a ghiocelului, vindecând-o pe dată.

Dar nu a fost numai atât. Prinţesa Rază de Soare a venit lângă ghiocel şi i-a spus aşa:

-Biata floricică firavă, îmi pare tare rău că te-am făcut să suferi! Ce dorinţă vrei să-ţi îndeplinesc pentru a-mi repara greşeală?

– Nu vreau nimic, a răspuns ghiocelul, lăsându-şi frumosul capusor în jos.

– Nu vrei frumuseţea trandafirului, parfumul crinului, strălucirea lalelei? A insistat Raza de Soare.

– Bine, a încuviinţat ghiocelul. Dacă vrei într-adevăr să-mi faci un dar, dă-mi voie să răsar primul dintre toate florile, de sub zăpadă rece, iar parfumul meu abia simţit să-i facă pe oameni să se bucure şi să ştie că a venit primăvara!

Şi chiar aşa a fost. Raza de Soare l-a sărutat pe Ghiocel şi vraja a fost făcută. Apoi a dispărut în înaltul cerului, de unde venise.

De atunci, Ghiocelul este prima floare care ne zâmbeşte dintre peticele de zăpadă în fiecare primăvară, şi toată lumea ştie că vremea cea urâtă este pe sfârşite.

O primavara plina de soare si un martisor !

Rezumat legenda ghiocelului.

Potrivit unei vechi legende crestine, ghiocelul a devenit simbolul sperantei dupa ce Adam si Eva au fost alungati din rai si au ajuns pe pamant in toiul iernii. Atunci cand Eva a devenit infricosata de gandul ca inghetul nu se va termina vreodata, si-a facut aparitia un inger care a transformat cativa fulgi de nea in ghiocei, pentru a-i dovedi astfel ca, in cele din urma, iarna se va retrage, facand loc primaverii.

Intr-o legenda din Germania se spune ca atunci cand Dumnezeu a creat toate lucrurile, i-a cerut zapezii sa merga la flori pentru a imprumuta de la ele putina culoare. Toate florile s-au zgarcit si au refuzat-o, si neaua i-a cerut, pana la urma, ajutorul ghiocelului. Ghiocelul a fost de acord sa ii daruiasca un pic din culoarea sa si, din acest motiv, zapada lasa aceasta floare sa fie cea dintai ce isi face aparitia, chiar si printre troiene, odata cu primavara.

In Europa occidentala, se spune ca aduce ghinion sa aduci ghiocei in casa, pentru ca ei pot vesti astfel moartea cuiva drag. Un singur ghiocel ce infloreste in gradina este interpretat de unii drept un semn al unei apropiate nenorociri. Daca porti un ghiocel la piept, se zice esti binecuvantat cu ganduri preacurate.