Povestea celor trei purceluși

2585 Vizualizari

100% 2 Rates
2585 Vizualizari
11 ani în urmă
100%

Vizualizari: 2585

Adăugat acum: 11 ani în urmă

Povestea celor trei purceluși este un basm cunoscut de copii din întreaga lume și a fost transmisă de-a lungul generațiilor. Ea începe prin prezentarea a trei frați purceluși, care știu că trebuie să-și construiască propriile case pentru a se proteja de lupul cel rău.

Primul purcel construiește o casă din paie, pe care o consideră ușor de realizat și rapidă. În scurt timp, lupul apare și îi cere să-i deschidă ușa. Dezamăgit că purcelul nu cedează, lupul suflă și ia cu el casa de paie în bătaia vântului, iar purcelul scapă cu greu.

Cel de-al doilea purcel alege să-și construiască casa din lemn, considerând că aceasta ar fi mai solidă și rezistentă. Lupul apare din nou și, când nu reușește să intre prin ușă, suflă din puteri și îi dărâmă casa de lemn în fața ochilor purcelului. Acesta reușește să scape în ultima clipă.

Cel de-al treilea purcel, cel mai isteț și muncitor dintre frați, își construiește o casă din cărămidă. Lupul încearcă din nou să intre, dar de fiecare dată este respins. Supărat și speriat că nu poate învinge purcelul, lupul găsește un tertip. Acesta urcă pe coș și încearcă să pătrundă pe horn, dar purcelul cu cea mai solidă casă așteaptă înfrigurat și, cu ajutorul unui cazan de apă clocotită, îl scaldă înainte de a-i deschide ușa și de a scăpa de el definitiv.

Această poveste tratează tema muncii și perseverenței, educând copiii să-și pună eforturi și să ducă la bun sfârșit ceea ce își propun. De asemenea, ne învață că pentru a obține rezultate durabile și sigure este necesar să fim pregătiți și să ne bazăm pe soluții solide.

Au fost odata ca niciodata trei purcelusi care au pornit in lume sa isi caute norocul.Primul purcelus a intalnit un om care cara o legatura mare de paie .El i-a spus omului :
„Te rog , domnule , da-mi mie legatura asta de paie , ca sa imi construiesc cu ea o casa.”
Omul , bun la suflet , i-a daruit paiele , iar purcelusul , s-a pus pe treaba de indata si si-a facut o casa.

3 purcelusi
Un lup , aflat in trecere pe acolo , batu la usa casei purcelusului si zise :
„Purcelus , purcelus , lasa-ma sa intru in casa.”
Infricosat , purcelusul ii raspunse :
„Nu , nu te las , jur pe parul din barbuta mea ca nu te las sa intri -tri-tri.”
Atunci , lupul ii spuse :
„Bine ! Am sa suflu , si am sa rasuflu , iar casuta ta va zbura ca luata de vant.”
Zis si facut.Lupul incepu sa sufle si sa rasufle , casuta din paie zbura ca o frunza in calea unei furtuni , si , apoi , lupul il manca pe purcelusul lipsit de aparare.Al doilea purcelus a intalnit pe drum un om care cara o gramada cu lemne.Purcelusul ii spuse omului :
„Te rog , domnule , da-mi mie lemnele astea , ca sa imi construiesc din ele o casa.”
Omului i-a dat cu drag vreascurile , iar purcelusul si-a terminat in graba casuta.

casa din lemn
Lupul , care avea drum pe acolo, ii spuse :
„Purcelus , purcelus , lasa-ma sa intru in casa.”
„Nu , nu te las , jur pe parul din barbita mea ca nu te las sa intri -tri-tri.”
„Bine !” Atunci , voi sufla si voi rasufla , iar casa ta se va darama !”
Lupul incepu sa sufle si sa rasufle , si iar sa sufle si sa rasufle , pana cand casuta se narui , si , apoi , lupul il manca pe purcelusul care nu mai avea unde sa se ascunda.Al treilea purcelus a intalnit pe drum un om care avea o caruta plina de caramizi.Purcelusul i-a spus omului :
„Domnule , te rog , da-mi mie aceste caramizi , ca sa imi construiesc cu ele o casa.”
Marinimos , carutasul i-a facut cadou caramizile , iar purcelusul si-a zidit cu ele o casuta.
casa caramiziLupul , care il cauta de mult pe purcelus , sosi in fata casei si ii spuse :
„Purcelus , purcelus , lasa-ma sa intru in casa.”
„Nu , nu te las , jur pe parul din barbita mea ca nu te las sa intri -tri-tri.”
„Bine !” Atunci , voi sufla si voi rasufla , iar casa ta se va prabusi.”
Ei bine , lupul incepu sa sufle si sa rasufle , sa sufle si sa rasufle , sa sufle si sa rasufle ; insa casuta din caramizi nu se darama.
Cand isi dadu seama ca nu poate sa naruiasca casa cu suflarea si rasuflarea lui , lupul zise :
„Purcelusule , stiu un loc in care se intinde un razor plin cu napi gustosi.”
„Unde ?” , intreba purcelusul.
„Pai , in gradina domnului Smith .Daca vrei , maine dimineata trec pe aici si mergem impreuna sa luam o masa pe cinste.”
„Foarte bine” , raspunse purcelusul . „Am sa te astept maine dimineata.Pe la ce ora o sa vii incoace ?”
„Pai , la ora sase.”
A doua zi dimineata , purcelusul se trezi la ora cinci , se duse in gradina domnului Smith , lua niste napi si se intoarse acasa in graba. La ora sase , lupul batu la usa casutei si spuse :
„Hei , purcelusule ! Esti gata sa mergem ?”
Purcelusul ii zise :”Gata! Atata doar ca eu am fost deja la gradina si mi-am luat napii cu care o sa-mi fac o oala gustoasa cu mancare.”La auzul acestor cuvinte , lupul se infurie peste masura , dar gandindu-se ca il va prinde in cele din urma purcelus , intr-un fel sau altul , spuse :
„Purcelusule ! Stiu un loc in care se afla un pom incarcat cu mere gustoase.”
„Unde?” , intreba purcelusul.
„In gradina lui Marry” , raspunse lupul , „si , daca nu ma amagesti , ne putem intalni maine dimineata , la ora cinci , ca sa culegem niste mere.”
Ei bine , a doua zi dimineata , purcelusul se stradui sa se trezeasca mai devreme , la ora patru ,si se duse in gradina lui Marry , sperand ca se va intoarce acasa inainte ca lupul sa soseasca.El se catara in copac , si incepu sa culeaga mere.Chiar atunci cand voia sa se dea jos din copac , el il vazu pe lup apropiindu-se , lucru ce il infricosa foarte tare.Cand ajunse langa trunchiul copacului , lupul zise :
„Hei , purcelusule ! Ai ajuns aici inaintea mea.Sunt gustoase merele ?”
„Da , da , foarte gustoase” , raspunse purcelusul .”Uite , iti arunc unul .”
El arunca , din rasputeri , un mar departe , departe , asa ca pana sa ajunga lupul la mar , purcelul se dadu repede jos din copac si o zbughi la casuta lui.
A doua zi , lupul il vizita din nou , si ii spuse purcelusului :
„Hei , purcelusule , este un targ in sat in dupa amiaza asta.Nu vrei sa mergi ?”
„Vai , sigur ca da , ” raspunse purcelusul .”Voi veni .La ce ora vrei sa ne intalnim ?”
„Pai , la ora trei” , zise lupul. Purcelusul , ca de obicei , pleca mai devreme catre sat , isi cumpara de la targ un butoias cu unt si , tocmai cand ajunsese pe varful unui deal , in drum spre spre casa , il vazu pe lup venind catre el.Nu stia ce mai sa faca sa scape de lup.Asa ca rasturna butoiasul pe o parte , se baga in el si ii dadu drumul sa se rostogoleasca la vale.Butoiasul , cu purcelusul in el , cobora cu o asemenea viteza ca lupul se inspaimanta si o lua la goana , fara sa se mai duca la targ.Mai tarziu , lupul trecu pe la casa purcelusului si ii povesti acestuia cum se speriase de un lucru mare , rotund , care zbura din varful unui deal , fiind cat pe aci sa dea peste el.Purcelusul incepu sa rada :
” Ha , ha , ha.Te-am bagat in sperieti , nu-i asa ? Am ajuns la targ inaintea ta si mi-am cumparat un butoias cu unt , dar , cand te-am vazut , m-am bagat in el si i-am drumul sa se rostogoleasca la vale.”
Auzind aceasta , lupul manios la culme , zise ca il va manca pe data pe purcelus si ca va cobori pe hornul casei ca il prinda.Purcelusul puse repede in vatra cosului o oala mare cu apa , si facu sub ea un foc strasnic , asa ca , atunci cand lupul cobori pe horn , el ajunse drept in oala cu apa.Purcelusul atat astepta : puse in graba un capac peste oala si il lasa pe lup sa fiarba in ea.Seara , manca cu pofta din lupul fiert, si trai , apoi, fericit si netulburat pana la capatul zilelor sale.

SFARSIT